Du er her:

Kirkens historie

Nørre Herlev kirke er bygget og ombygget gennem mange generationer, men bevarer fortsat en stor del af den oprindelige romanske bygning.

Omkring midten af 1100tallet er den første del opført. Det bestod af skib, kor og apsis bygget af tilhuggede kampesten.

Tårn og våbenhus

Allerede omkring år 1200 blev skibet forlænget mod vest og tårnet rejst. Til forskel fra den første del af kirken, er tilbygningen lavet af munkesten, som var blevet moderne.

Omkring år 1400 bygges våbenhuset til - også af munkesten.

I begyndelsen af 1400 tallet indbygges også hvælvinger, som i slutningen af 1400tallet bemales med kalkmalerier af Isefjordsmesteren.

Kalkmalerierne forestiller i det første fag, mod alteret, legender om Sankt Nikolaj. Hans fødsel og bispekåring og flere af hans redningsaktioner.

I det midterste fag ses Jesus' lidelseshistorie. Begyndende med Jesus der beder i Getsemane Have, mens disciplene sover, hans domfældelse hos Pilatus og piskningen. Hans vandring til Golgata med korset, Simon af Kyrene som hjælper og Veronica med sveddugen. Til sidst hans korsfæstelse.

Det sidste fag tættes på tårnrummet handler om Dommedag. Kristus på regnbuetronen, med Himmeriges port på den ene side og Sankt Peter med nøglerne og et helvedsdyr på den anden side.

Kort efter reformationen i 1536 blev det oprindelige kor og apsis revet ned og kirken blev forlænget med et langhuskor. Denne forlængelse er udført kort tid efter at Freerslev kirke blev nedrevet og folk derfra blev henvist til Nørre Herlev kirke.

Gravminder

Der er en del gravminder i kirken, fordi den gennem 300 år var sognekirke for menigheden i Hillerød og Frederiksborg, da Frederiksborg Slotkirke var kongens kirke. Derfor ses også flere af hoffets embedsmænd begravet i kirken.

Døbefonten

Døbefonten er særlig. Den er fremstillet af træ og bemalet, så den ligner marmor. Sandsynligvis skåret i 1617 af Laurids snedker fra Slangerup.